Deutsch
Cikk
„A testemen keresztül lövik a miniszterelnököt.”

A testemen keresztül lövik a miniszterelnököt. Nem politizálok. Soha semmilyen pártnak nem voltam tagja, sem szakszervezetnek sem a Táncművészeti Szövetségnek. Miért?!

Szabad ember vagyok a szabadság minden felelősségével, kötelességével, vállalásával. Úgy gondolom és érzem, hiszem, hogy mindannyian ezen a kék bolygón a Földön esendő emberek vagyunk. Miért? Mert június legelején, reményeim és munkám befejeztével megjelenik első könyvem, melynek az első oldalán ez a rövid passzus található.

„Az igazság és az ítélet a Jóistené, nekünk esendő embereknek egy lehetőségünk van, az őszinteség.”

2012. szeptember 24-én többezer magyar táncosból 43 magát táncművésznek nevező - joggal vagy nem joggal - személy nyílt levelet küldött a miniszterelnöknek, melyben felháborodásukat fejezték ki, azért mert a miniszterelnök rendkívüli kormányzati intézkedésre szolgáló tartalékából 130 millió forint egy évre szóló támogatásban részesítette a Magyar Fesztivál Balettet.

Weiterlesen...
 
Markó Iván: kimerült a keret

Forrás hiányában felfüggeszti működését a Magyar Fesztivál Balett – közölte hétfőn Markó Iván Kossuth-díjas táncművész-koreográfus, a társulat vezetője. Lapunknak azt mondta: egy évre terveztek a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból legutóbb kapott, 130 millió forintos támogatással. Az összeget elköltötték és el is számoltak vele, további forrásra azonban nincs kilátás a társulatvezető szerint.

R. Kiss

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem fordultak független táncegyüttesként a Nemzeti Kulturális Alaphoz, ahol éves keret van a független társulatok működésének finanszírozására, Markó Iván azt válaszolta: pályázott a kulturális alaphoz 2011-ben, de nem ítéltek meg neki támogatást, és többször nem indult a pályázaton. A táncművész úgy fogalmazott: a kulturális alap szakmai kuratóriumának tagjai “a föld alatt szeretnék látni” őt, ezért szerinte nincs értelme annak, hogy pályázzon. A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 2012 májusában 25 millió forintot, szeptemberben 130 millió forintot kapott működésre a Magyar Fesztivál Balett.

Weiterlesen...
 
„Mindig az édesanyámnak akartam megfelelni”

markó iván

Ki hinné, de a világhírű táncművészt, koreográfust annak idején csak harmadszorra vették fel a Balettintézetbe. Csalódott volt, de aztán rájött, a kudarcok, a buktatók az élet nagy tanítómesterei. De volt még egy nagy tanítómestere: az édesanyja.

Weiterlesen...
 
Markó Iván tragédiája

Öt perce pontosan úgy nézett ki, mint húsz éve. Majdnem fekete haj, a homlokára tolt fekete napszemüveg, fekete ing, és – most kapaszkodjanak meg – barna cipő. Sokan azt gondolják, Markó Iván balett-táncos, koreográfus és társulati direktor húsz év múlva is pontosan ugyanúgy fog kinézni, mint öt perce.

A világ előírásszerűen a tengelye körül forog, aki tehát figyel, tudja: ebből előbb-utóbb baj lesz, közeleg a tragédia. Az egyiptomi színben Angelina Jolie mumifikáltatja magát, és komoly sikert arat, az összes Éva elhatározza, ha meg kell egyszer tennie, megteszi. Nemzeti szín: a Mephistóban egy színész felteszi a kérdést, meddig mehet el a legtovábbon túl, de nincs válasz, mert az Úr éppen a malmői színben tartja a kisujját a popzenén. Malmőből mindenkinek lesz egy kis életmentő haszna, valahogy. David Beckham, a futballipari forradalmár a Csalagúton keresztül Párizsba teszi át a londoni színt. Nem is kell megfogalmazni a nagy vállalkozásokkal kapcsolatos kötelező kérdést – mennyire aktuális Az ember tragédiája. Mindig az, mert tele van ismétlődésekkel, pozőrködéssel, kinyilatkoztatásokkal, szlogenekkel, példabeszédekkel. Az ember tragédiáját mindenki megérti, ha beleolvas vagy megnéz egyetlent színt: természetesen nem a nyitó- és a záróképet, annál kicsit többet. Olyan darabról beszélünk, aminek fontos része az eleje és a vége-főcím, de a lényegi rész a kettő között van.

Weiterlesen...
 
<< Start < Zurück 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Weiter > Ende >>

Seite 1 von 9