Deutsch
A Nap szerettei

„ Ezt a darabot senki más nem táncolhatja, csak fiatalok. A Nap szerettei örök emberi érzésekről szól. A környezet, a divat változik, de a szeretet, a szerelem, a munkához való viszony, a hit, az öröm nem változik. Az ember ember marad.”

(Markó Iván)

Szereplők:

  • A Nap: Issovits István / Pétery György
  • A Földanya: Szabó Edina / Nikoletta Rafaelisova
  • A szerelmespár: Ottlik Márta & Issovits István / Tóth Rita & Pétery György
  • A férfitánc szólistája: Glogovácz Tamás / Kaprinay Tibor
  • A nők: Kocsis Brigitta, Sandra Ockaji, Ottlik Márta, Nikoletta Rafaelisova, Riedl Ágnes, Séra Mónika, Szabó Edina, Tóth Rita
  • A férfiak: Ádok Zoltán, Glogovácz Tamás, Hajzer József, Issovits István, Virág András, Kaprinay Tibor, Martin Kilvády, Németh Norbert, Pétery György

A Nap szerettei Carl Orff népszerű művére, a Carmina Buranára készült. Orff zenéjéből olyan derű, dévaj jókedv, ártatlan öröm vagy nemesen egyszerű bölcsesség, őszinte fájdalom és bánat árad, amely a születés, az öntudatra ébredés, a szerelem, a csalódás, vagyis egyszerűen a felnőttéválás minden korban aktuális kérdéseit a tánc különösen érzéki eszközeivel mutatja be.

magyar fesztivál balett

Galéria

A Nap szerettei táncmű 1979 júliusában lett bemutatva az Operaház színpadán a végzős balett növendékek koncertvizsgáján. Később a koreográfia a Győri Balett majd a Magyar Fesztivál Balett sikerdarabja lett. Itthon és külföldön több mint ötszáz alkalommal nyerte el a közönség szeretetét. A fiatalság ereje, tisztasága, jókedve, a szerelem, az öntudatra ébredés, vagyis a felnőtté válás történetét mondja el a koreográfia. Úgy tűnik a kör bezárul, több évtized után visszakerül arra a színpadra ahonnan útjára indult.