English
„Mindig az édesanyámnak akartam megfelelni”

markó iván

Ki hinné, de a világhírű táncművészt, koreográfust annak idején csak harmadszorra vették fel a Balettintézetbe. Csalódott volt, de aztán rájött, a kudarcok, a buktatók az élet nagy tanítómesterei. De volt még egy nagy tanítómestere: az édesanyja.

 

BEST: Nemrégiben mutatták be Az ember tragédiájának ön által koreografált balettváltozatát. Az előadásban játszik is: Istent és Lucifert egy személyben. Mitől aktuális még mindig ez a 150 évvel ezelőtt íródott mű?

Markó Iván: Minden benne van, amit az emberről, férfiról, nőről, Ádámról és Éváról, Istenről és Luciferről tudni kell.

BEST: A jóról és a gonoszról?

Markó Iván: A gonosz bennünk él, Lucifer is mi vagyunk. Mint ahogyan a Jóisten sincs külön, az is bennünk van. Erről szól az ember egész élete, hogy megértsük a mindenséget, a teremtést.

BEST: Madách állítólag nem szerette a nőket, mert amíg ő börtönben raboskodott, a felesége fűvel-fával csalta. Egy nőben bízott csak meg feltétel nélkül, az édesanyjában.

Markó Iván: Pedig a nők jobbak, kitartóbbak, többet bírnak, mint a férfiak. Hatalmas szeretet, szerelem van bennük, magukban hordozzák a gyermeküket, majd életet adnak. Egy férfinak mindig nagy szüksége van egy ilyen hátországra.

BEST: Önnek ki a hátországa?

Markó Iván: Nekem nem egy nő a hátországom, hanem az Isten. Az édesanyám, az édesapám már nincsenek velem. Valaha tizenegyen éltünk együtt a nagybátyámmal, a nagynénémmel, az unokatestvéreimmel, a nagyszüleimmel, sőt, még volt két albérlőnk is.

BEST: Miért volt albérlőjük?

Markó Iván: Szegények voltunk, kellett a pénz.

BEST: Miután a családjából mindenki meghalt, itt maradt egy szál magában a Jóistennel?

Markó Iván: Sándor Pál rendező Régi idők focija című filmjében van egy mondat, ami egy életre bevésődött a szívembe. Kell egy csapat! Családom nincs, de van csapatom.

BEST: Ön hívő ember, ha mondjuk, egyszer majd oda kell állnia az Úr elé, tiszta lelkiismerettel teszi ezt?

Markó Iván: Az igazság és az ítélet az Istené. Nekünk, esendő embereknek egy lehetőségünk van, az őszinteség. Annak idején a nagymamám sokat mesélt nekem a Tízparancsolatról. Nagyon megfogott, azóta számomra ez az értékrend, ez az, ami az embert emberré teszi.

BEST: Mennyit tud a parancsolatokból betartani?

Markó Iván: Egyet kivéve mindet.

BEST: Ne paráználkodj – biztosan az nem megy…

Markó Iván: Így van.

BEST: Felmentést adott magának, hogy ha kilencet betart, nem baj, ha azt az egyet megszegi?

Markó Iván: Nincs felmentés, de ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy mit jelent a férfi, és mit jelent a nő…

BEST: Ha nőről és férfiról beszélünk, milyenek voltak az ön mintái? Meséljen a szüleiről!

Markó Iván: Apám egy hatalmas, csodálatos zsivány volt, az anyukám pedig Mária. Nála tisztább emberrel soha életemben nem találkoztam, határtalan szeretet kaptam tőle. Gyönyörű asszony volt, és fantasztikus ember. Ivánkának szólított, mindig neki akartam megfelelni. 38 éves voltam, amikor meghalt, de bennem tovább él. Olyan erőt kaptam tőle, ami egy hadseregnek is elég lenne.

szerző: Kun Zsuzsa újságíró

forrás: Best 2013./26.sz.